Categories
Social Media

Saneren

Saneringsplan

Onder sanering  (saneren betekent letterlijk "gezond maken") verstaan we bij allergiën het vermijden van prikkelende stoffen. Dit is niet altijd eenvoudig, omdat vele allergisch en niet allergische prikkels in ruime mate voorkomen en soms genoonweg niet vermeden kunnen worden, zoals pollen in de buitenlucht. De meest voorkomende allergie is die voor huisstofmijt. Om de huisstofmijt zoveel mogelijk te weren is het nodig om onze woon, slaap- en reinigingsgewoonten te veranderen. Aangezien men in het eigen huis toch een groot deel van de tijd doorbrengt, zijn saneringsmaatregelen ter bestrijding van de huisstofmijt sterk aan te raden. Het is verstandig een saneringsplan op te stellen.

Saneren in vier stappen

Een goed saneringsplan geeft duidelijkheid hoe u het beste kunt beginnen en hoe u uiteindelijk tot de meest ideale situatie komt die aansluit bij uw situatie, mogelijkheid en wensen. Wanneer u het hele plan kunt afronden is de kans van slagen groter en heeft de sanering het meeste effect.

Kijk samen met uw arts waarvoor u allergisch bent.
Waar vindt u de prikkels.
Welke maatregelen zijn haalbaar, betaalbaar en effectief
Voer de gekozen maatregelen uit

Schoonmaakplan

Een schoonmaakplan kan deel uitmaken van een saneringsplan. Dit zorgt voor regelmaat en structuur in de maatregelen, waardoor u geen plekken met veel onzichtbare huisstofmijtkolonies vergeet. Het is goed om de dagen waarop u van plan bent iets te gaan doen aan huisstofmijtbestrijding te noteren. Dan ziet u wanneer u iets hebt gedaan en wanneer het opnieuw moet gebeuren. Laat de huisgenoot met luchtwegklachten tijdens de grote schoonmaak eventueel uit logeren gaan. Wanneer u zelf huisstofmijt allergie hebt draag beschermende kleding, zoals stofmasker en oogbescherming tijdens het schoonmaken.

Welke prikkels spelen een rol?

U kunt dat samen met de huisarts of specialist uitzoeken. De arts kan door een allergie-onderzoek vaststellen voor welke prikkels u allergisch bent, zoals huisstofmijt allergenen, pollen van gras- of boomsoorten of huidschilfers van dieren. Een allergieonderzoek zegt niets over niet-allergische prikkels, zoals weersomstandigheden, tabaksrook en andere prikkelende luchtjes. Hiervan kunt u uit ervaring erachter komen waar u gevoelig voor bent en welke last veroorzaken. Het is belangrijk dat u daarover uw arts goed informeert. Houdt uw ervaringen en klachten eventueel  bij in een dagboek, zodat u een periode kunt vergelijken met dezelfde periode in vorige jaren. Zij de resultaten goed dan geeft dat extra motivatie.

Huisstofmijt doden

Door de huistofmijten te doden zal er geen nieuwe allergenen worden geproduceerd. De allergenen (in de uitwerpselen en in de dode huisstofmijt zelf) moet u nog wel verwijderen. Deze allergenen kunnen namelijk zeker nog 4 jaar aanwezig blijven. Hoe meer vocht en beschutting de huisstofmijt heeft om te leven, hoe vaker u dit moet doen. Acarosan spray is in Nederland verboden, omdat het niet getest is of het schadelijk is voor mensen en dieren en geen E-code heeft. Er is in Nederland geen enkele spray verkrijgbaar die huisstofmijt doodt. Het doden van huisstofmijt, bacteriën en schimmels gaat alleen met een allergie stofzuiger met UV-C licht.

Wassen en reinigen

Huisstofmijten overleven een temperatuur van 60 graden niet. Door textiel (kleding, beddengoed en gordijnen) op deze temperatuur te wassen worden de mijten gedood en de allergenen er uit gewassen. Het is voldoende om 1 keer in de 4 tot 6 weken te wassen. Wanneer bepaalde stoffen niet op 60 graden gewassen kunnen worden kunt u deze ongeveer een paar dagen in de diepvries leggen bij -20 graden, daarna de dode huisstofmijten en allergenen eruit wassen. (Dit kan dan op lagere temperaturen).

Nieuw zijn de allergiestofzuigers met UV-C licht, waarmee u alle micro-organismen, zoals bacteriën, huisstofmijt etc. opslag doodt door UV-C licht. Na een behandeling met de Raycop kunt u uw dekbed, kussens e.d. gewoon op lage temperatuur wassen.

Tip: Kies voor kinderen met astma, huisstofmijtallergie of eczeem knuffels die u regelmatig op 60 graden kunt wassen of kies voor een Medaltoys knuffel. Medaltoys knuffels zijn gemaakt van allergeendichte bovenmateriaal en een vulling van anti-huisstofmijt, anti bacterie en anti schimmel materiaal. Deze knuffels zijn zeer geschikt voor kinderen met astma, huisstofmijt allergie, eczeem en verminderde weerstand door ziekteWaarschuwing:

Wanneer u "allergeenvrije" artikelen koopt die alleen maar allergeenvrij zijn door de artikelen op 60 graden te wassen koopt u in werkelijkheid gewone op 60 graden te wassen artikelen, die nooit allergeenvrij zijn. Indien deze artikelen niet zeer regelmatig gewassen worden komen ze vol te zitten met huisstofmijt en allergenen.

Stofzuigen

Door stof te zuigen met een gewone stofzuiger komen miljoenen fijne stofdeeltjes en allergenen in de lucht. Het is daarom raadzaam een stofzuiger met  een HEPA 13 of 14 filter te gebruiken, want door de HEPA filter worden de fijnste stofdeeltjes gefilterd. Een stofzuiger met HEPA 14 zorgt voor een optimale luchthygiëne.

HEPA 10 laat max. 50.000 stofdeeltjes per m3 lucht door
HEPA 11 laat max.   5.000 stofdeeltjes per m3 lucht door
HEPA 12 laat max.      500 stofdeeltjes per m3 lucht door
HEPA 13 laat max.        50 stofdeeltjes per m3 lucht door
HEPA 14 laat max.          5 stofdeeltjes per m3 lucht door
Vervang regelmatig, min 1 x per jaar het filter van uw stofzuiger en vervang de stofzak altijd op tijd.

Afgeraden wordt:

Een stofzuiger zonder stofzak, omdat u iedere keer bij het legen in aanraking komt met allergenen.
Een stoomreiniger, omdat de relatieve luchtvochtigheid laag moet blijven. Stoom is heet water en door met stoom te reinigen creëert u ideale leefomstandigheden voor de huisstofmijt. De huisstofmijt kan leven bij een relatieve luchtvochtigheid van 45% en de ideale leefomgeving voor de huisstofmijt is een relatieve luchtvochtigheid tussen 60% en 80%

Stofvrij houden

Het is belangrijk dat de huisstofmijt in huis geen beschutting vindt in opgehoopt stof. Overal waar stof zich ophoopt vinden huisstofmijten beschutting, dus ook achter radiator etc. Gebruik bij het afstoffen bij voorkeur uw stofzuiger met HEPA 14 filter, omdat dan alle allergenen verwijderd worden en niet in een stofdoek zitten. Neem de meubels af en toe af met een vochtig doekje. Dweil niet te vaak en neem niet te vaak de meubels af met een vochtig doekje, want dat verhoogd de luchtvochtigheid waardoor u een ideale leefomgeving creëert.

Gebruik van gewoon textiel minimaliseren

Door zo min mogelijk gewoon textiel in huis toe te passen, neemt u de beschutting voor de huisstofmijt weg. Gewoon textiel is open en biedt ideale beschutting aan de huisstofmijt. Wanneer u toch textiele gordijnen en sierkussens wenst moeten deze op 60 graden te wassen zijn. De gordijnen moeten vrij hangen voor het raam, zodat de frisse lucht verspreidt kan worden en onderlangs de kamer in kan stromen en zo voor een optimale circulatie zorgt. Altijd ventileren! Tegenwoordig zijn er Medaltex anti huisstofmijt sierkussens verkrijgbaar, waarmee u uw woonomgeving gezellig kunt maken zonder angst voor huisstofmijten, bacteriën en schimmels.

Belangrijkste maatregelen voor het bed

Matrassen

In een matras of kussen zitten erg veel huisstofmijten, bacteriën en schimmels. U kunt uw matras steriel laten maken door uw matras te reinigen. U kunt uw oude matras ook vervangen door een nieuwe allergeendichte matras. Deze matrassen beschermen u tegen huisstofmijt en allergenen.

Bedtextiel

Dekbedden en hoofdkussens kunt u reinigen door ze zeer regelmatig op 60 graden te wassen. Wanneer ze niet op 60 graden gewassen kunnen worden kunt u de dekbed en hoofdkussens een week in de vriezer leggen bij-20 graden. De huistofmijten zullen dan sterven en u kunt daarna de dekbed op een lagere temperatuur wassen. Om u tegen allergenen te beschermen kunt u uw dekbed, hoofdkussen en matras voorzien van allergeendichte hoezen. Nu de allergeendichte hoezen uit het zorgpakket zijn bent u vrij te kiezen welke soort hoes u het liefst op slaapt! U kunt er ook voor kiezen anti huisstofmijt bedtextiel aan te schaffen. Dit heeft als voordeel dat u geen allergeendichte hoezen hoeft aan te schaffen en zo kunt slapen als u altijd gewend bent.

Meubels

Meubels met textiele bekleding vragen veel onderhoud om de huisstofmijt onder de duim te houden. Het is daarom verstandiger gestoffeerde meubilair te vervangen door gladde meubels (liefst meubels die gemakkelijk verplaatsbaar zijn). Meubels met een gladde bekleding, zoals leer en skay bieden de huisstofmijt de minste beschutting en zijn gemakkelijker te reinigen. Pas op bij leren bankstellen met losse kussens: huisstofmijten kunnen zich aan de onderkant nestelen wanneer deze met textiel bekleed zijn.

Vloeren en wanden

Textiele vloer- en wandbedekking zijn ideale schuilplaatsen voor huisstofmijten. Het is daarom verstandiger textiele vloer- en wandbekleding te vervangen door gladde. Op wanden en gordijnen kunnen allergenen zich ophopen in textiel en ruwe structuren. Als de lucht in beweging komt, kunnen de allergenen zich verspreiden en alsnog klachten veroorzaken

Vocht verminderen

Een maatregel om de huisstofmijt op de lange termijn te bestrijden is vocht verminderen. Huisstofmijten overleven al bij een relatieve luchtvochtigheid van 45%. Is deze 55% dan kunnen ze zich voortplanten. In Nederland is de relatieve luchtvochtigheid alleen onder 45% te houden in de winter, als het buiten koud is en er weinig vocht met de lucht naar binnen stroomt. Probeer zo veel mogelijk de relatieve luchtvochtigheid onder 45% te houden. Poets daarom niet te veel met vochtige doeken en dweil niet te vaak. Gebruik geen stoomreiniger! U kunt de relatieve luchtvochtigheid meten en controleren met luchtmeetapparatuur. Op plaatsen waar het veel te vochtig is kunt u gebruik maken van een luchtontvochtiger. 

Lucht verversen

Ventileren is lucht verversen. Door te ventileren verdwijnt "gebruikte" lucht met vocht, koolzuurgas en andere verontreinigingen naar buiten. Tegelijk komt er droge, frisse lucht en zuurstof naar binnen. Voor mensen met luchtwegklachten is vooral het afvoeren van vocht belangrijk. Mijten en schimmels gedijen daardoor minder goed! Om verontreinigingen uit de lucht te krijgen kunt u ook gebruik maken van luchtreinigers.

Houdt de verschillen in temperatuur zo klein mogelijk door goet te isoleren en te ventileren en het huis gelijkmatig te verwarmen, het liefst in alle vertrekken de temperatuur 's nachts hooguit 2 graden te laten dalen. Als de temperatuur in huis 's nachts daalt tot 15 graden stijgt de relatieve vochtigheid tot 85%. Daarbij groeien huisstofmijten optimaal. Bovendien veroorzaken temperatuurschommelingen ook vocht (condens), doordat wanden, ramen en vloeren langzamer opwarmen dan de binnenlucht. Te grote temperatuurverschillen kunnen op zich ook benauwdheid veroorzaken.

Tips voor een gezonder leefklimaat

Zorg voor een maximale verlichting in huis en in de slaapkamer, want de huisstofmijt houdt niet van licht.
Beperk het meubilair in de slaapkamer tot een minimum.
Laat dag en nacht een raam open.
Laat 's nachts ook de slaapkamerdeur open of op een kier voor een goede doorstroming van de lucht, vergeet de kinderkamers niet.
Plaats het hoofdeinde tegen een muur en niet onder het raam.
Voorkom dat de ruimte onder het bed wordt volgestouwd met spullen, want dan kan de matras niet genoeg luchten.
Hoe decoratief het dekbedovertrek ook is: Sla overdag de dekbed altijd open. Zo kan de matras beter ventileren en huisstofmijten schuwen lucht en licht.
Vermijdt de aanwezigheid van dieren (direct) of het meedragen van haren op de kleding (indirect), omdat dierlijke huidschilfers
een ideale voedigsbodem voor huisstofmijten vormt.
Verkleed je bij voorkeur in de badkamer en niet in de slaapkamer.

Tip voor de vakantie

De huisstofmijt wordt zeldzaam boven 1000 meter hoogte, verkies daarom een berg- of wintersportvakantie.

Het is verboden zonder toestemming te kopiëren voor commerciële doeleinden.

Allergie Centrum Nederland © 2009-2019 Alle rechten voorbehouden.
Powered by Vseven ICT © 2009-2019