Categories
Social Media

Nikkelallergie

Wat is nikkelallergie?

Nikkel is een niet-edel metaal dat in allerlei metalen voorwerpen wordt gebruikt. Nikkelallergie is één van de meest voorkomende contact allergieën. Mensen met een nikkelallergie ontwikkelen na (langdurig) huidcontact met nikkel rode jeukende huidafwijkingen. Nikkelallergie is echter niet alleen een contactallergie die zich alleen op de huid ontwikkelt, maar Nikkel veroorzaakt ook zeer ernstige klachten wanneer nikkel in de tandheelkunde wordt gebruikt. 

Wie kunnen het krijgen?

Men ziet nikkelallergie meer bij vrouwen dan bij mannen. Het ontwikkelt zich op elke leeftijd en is er eenmaal een nikkelallergie ontwikkeld blijft deze vele jaren tot levenslang.

Het ontstaan van nikkelallergie

Na (meestal langdurig) huidcontact met nikkel kan het lichaam 'gesensitiseerd' worden voor nikkel. Witte bloedcellen worden dan geprogrammeerd om bij contact met nikkel te reageren. Meestal moet elk vervolgcontact vrij langduring zijn voordat de ontstekingsreactie optreedt. Het beetpakken van een nikkelen voorwerp bijvoorbeeld geeft meestal geen reactie, maar het dragen van nikkelen sieraden op de huid wel. Korte contacten met nikkel kunnen bij mensen met een zeer sterke nikkelallergie overigens wel tot klachten leiden.

Vaststellen van nikkelallergie

Contactallergieën worden meestal door de dermatoloog door middel van de plaktest vastgesteld. Tergelijkertijd worden ook andere mogelijke contactallergenen getest. De stoffen worden met speciale pleisters 48 uur op de huid aangebracht. Daarna worden de pleisters eraf gehaald en onderzocht of er een allergische reactie op de huid aanwezig is. Dit wordt 24 uur na het verwijderen van de pleisters nog eens gecontroleerd. Wanneer op de huid op de geteste plaats een rode plek is ontstaan is er sprake van een contactallergie.

Hoe herken je nikkelallergie?

Een allergie op sierraden, drukknopen of BH sluitingen is meestal snel te herkennen, omdat deze objecten vaak een 'afdruk' van jeukend eczeem op de huid achterlaten, vaak met een meer uitgebreide rode rand eromheen. (zie foto: afdruk horloge) Mensen die beroepsmatig veel met nikkel in contact komen kunnen ook handeczeem ontwikkelen. Mensen met een nikkelallergie hebben ook heel vaak langdurige hand en/of voeteczemen, terwijl er geen sprake is van langdurig direct nikkelcontact op de huid.
Nikkelallergie ontwikkelt zich als kleine, met helder vocht gevulde blaasjes aan de handpalmen en zijkanten van de vingers. Wanneer deze blaasjes indrogen ontstaan vaak harde schilfers en kloven. Het ontstaan van deze soort hand- en voet eczeem is onbekend.

Behandeling van contactallergisch eczeem

Meestal is het voldoende de bron van de nikkel te verwijderen. U kunt de huid helpen sneller te genezen door een natuurlijke huid repair crème te gebruiken, zoals SkinRepair van Dermolin. Wanneer er sprake is van een ernstig eczeem dat samen gaat met vorming van blaren (meestal aan de handen) kan de arts ook zalven voorschrijven om de blaren eerst in te laten drogen.

Tip:

Wanneer u last heeft van eczeem op handen en/of voeten was deze nooit met een gewone zeep, want gewone zeep haalt de natuurlijke beschermlaag van uw huid.
Voor het dagelijks handen wassen raden wij daarom Dermolin washgel aan, omdat deze speciaal ontwikkelt is voor de allergische en gevoelige huid, geen zeep bevat en de beschermlaag niet aantast.

Waar wordt nikkel in verwerkt?

Sieraden:

Piercings, ringen, kettingen, sluitingen van sieraden, horloges en horlogebandjes. Sieraden met een laag goudgehalte (minder dan 12 karaat) en witgoud bevatten veel nikkel.

Kleding:

BH sluitingen, haarspelden, (druk)knopen, brilmonturen, ritssluitingen. Let bij aankoop van kleding vooral op de sluitingen.

Thuis:

Deurknoppen, scharen, breipennen, stofzuigerstang, sleutels, sleutelhangers, gereedschap etc. Roestvrijstaal veroorzaakt over het algemeen geen klachten.

Muntgeld:

Zilverkleurige munten zijn meestal van nikkel gemaakt. Euromunten, vooral de 1 en 2 euromunt hebben een relatief hoog nikkelgehalte. Kortstondig contact  met munten geeft meestal geen klachten, maar mensen die dagelijks met munten werken kunnen door te veel contact een nikkelallergie ontwikkelen.

Tandheelkunde:

Nikkel wordt structureel in de tandheelkunde gebruikt. Mensen die bij de tandarts behandeld worden krijgen vaak te maken met behandelingen waar een legering bij wordt gebruikt waarin Nikkel en Kwik is verwerkt. Doordat men dan constant met het Nikkel in aanraking komt kan zich een toxische overbelasting van organen en centraal zenuwstelsel ontwikkelen. (Met dank aan Dorus).

Tatoeages:

In bepaalde kleuren inkt voor tatoeages is nikkel verwerkt, wat een allergische reactie kan veroorzaken.

Tips om nikkelallergie te voorkomen

Check voor het kopen van sieraden en horloges altijd of er nikkel in verwerkt zit.
Controleer voordat u nieuwe kleding koopt de rits en/of knopen op nikkel.
Doe kleingeld altijd terug in uw portefeuille en doe sleutels in een sleuteletui, want het stof van uw broekzak biedt onvoldoende bescherming!
Gebruik alleen 100% natuurlijke huidverzorgingsproducten!
Vermeld bij uw tandarts bezoek uw nikkelallergie en vraag voor een behandeling waar geen Nikkel in is verwerkt.

Het is verboden zonder toestemming te kopiëren voor commerciële doeleinden.

Allergie Centrum Nederland © 2009-2019 Alle rechten voorbehouden.
Powered by Vseven ICT © 2009-2019