Categories
Social Media

Nieuwe manier van saneren

Wanneer er bij u huisstofmijtallergie, astma of COPD is vastgesteld dan dient u uw leefomgeving zo veel mogelijk huisstofmijtvrij en allergeenvrij te krijgen en te houden. Hierbij kan een schoonmaakschema helpen, zodat u elke week door het gehele huis schoonmaakt.
In het verleden werd aangeraden alle meubels, vloerbedekking en gordijnen zoveel mogelijk te vervangen door meubels met een gladde oppervlak en kleding, gordijnen, bedtextiel en bedlinnen op 60 graden te wassen of een paar dagen in de vriezer te stoppen, zodat huisstofmijt zich niet kon verschuilen. Deze manier van saneren kost kapitalen en reduceerde de huisstofmijt beperkt. 
Gelukkig is dit tegenwoordig niet meer nodig, omdat er nieuwe technieken zijn waardoor u huisstofmijt, maar ook virussen, bacteriën en andere micro-organismen voor 99,9 % kunt doden zonder dat er giftige of chemische stoffen aan te pas hoeven te komen. Belangrijk bij het saneren is het bed, omdat 95 % van de huisstofmijt populatie zich in het bed bevindt. 

Stofzuigen

Normaal ligt een laagje stof, bestaande uit micro-stoffen en allergenen rustig  op meubels en grond. Wanneer u gaat stofzuigen wordt het laagje stof opgezogen. Een stofzuiger met onvoldoende filtering blaast echter alle micro-stoffen en dus ook allergenen in het uitblaaslucht weer de kamer in. Hierdoor heeft u zonder het te weten uw hele woonklimaat besmet! 
Voor een optimale verwijdering van allergenen in uw woon- en slaapomgeving is het belangrijk dat u een stofzuiger heeft met minimaal een HEPA 13 of 14 filter. Check het filtersysteem van uw stofzuiger en vraag de fabrikant wat voor HEPA filter nummer uw stofzuiger heeft. Veel fabrikanten geven de filters prachtig klinkende namen, maar in werkelijkheid hebben deze filters vaak een veel te laag HEPA nummer.

HEPA 10: laat max. 50.000 micro-stofdeeltjes door per m3 lucht
HEPA 11: laat max. 5.000 micro-stofdeeltjes door per m3 lucht
HEPA 12: laat max. 500 micro-stofdeeltjes door per m3 lucht
HEPA 13: laat max. 50 micro-stofdeeltjes door per m3 lucht
HEPA 14: laat max. 5 micro-stofdeeltjes door per m3 lucht

Wanneer uw huiskamer 8 x 4 x 2.50 m = 80 m3  is heeft een stofzuiger met:

HEPA 10: max. 50.000 x 80 = 4.000.000 micro-stofdeeltjes in uitblaast
HEPA 11: max.  5.000 x 80 =  400.000 micro-stofdeeltjes in uitblaast
HEPA 12: max.    500 x 80 =   40.000 micro-stofdeeltjes in uitblaast
HEPA 13: max.      50 x 80 =   4.000 micro-stofdeeltjes in uitblaast
HEPA 14: max.       5 x 80 =    400 micro-stofdeeltjes in uitblaast

Alleen de Nilfisk Elite heeft HEPA 14, alle andere stofzuigers hebben op dit moment max. HEPA 13.

Het is ook een fabeltje, dat wanneer je maar een stofzuiger koopt die sterk genoeg is, de stofzuiger huisstofmijten uit matrassen kan stofzuigen of zelfs doden. Het is wetenschappelijk bewezen dat stofzuigers niet in staat zijn levende huisstofmijten uit het matras te zuigen en stofzuigers zijn al helemaal niet in staat huisstofmijten te doden!

Wat te doen om huisstofmijten te doden en te verwijderen?

Huisstofmijten en andere micro-organismen gaan dood wanneer ze in aanraking komen met UV-C straling. Daarom hangen in bijv. visvijvers en aquaria vaak blauwe UV-C lampen om bacteriën te doden. Het zelfde systeem zit ook op een allergiestofzuiger, die in staat is om 99,9% van alle micro-organismen te doden.

Werd er altijd aangeraden gordijnen, vitrage, kleding etc. op 60 graden te wassen of een paar dagen in de vriezer leggen bij -18 C, kun u nu gewoon meteen allergie stofzuiger de gordijnen, vitrage en kleding zuigen en door het UV-C licht worden huistofmijten gedood en kunt u uw kleding, gordijnen etc. gewoon op lage temperaturen wassen. Ook kunt u uw stoffen bank en vloerkleed 1 keer per week met de allergiestofzuiger zuigen, waardoor alle huistofmijt op slag gedood worden.

Matrassen kunt u huisstofmijtvrij maken door eerst het matras met een allergiestofzuiger grondig in te stralen en vervolgens het matras met een HEPA 13 of HEPA 14 stofzuiger grondig te zuigen. Doordat de UV-C straler de micro-organismen en huisstofmijt heeft gedood en de stofzuiger de dode huisstofmijten en allergenen uit het matras kan zuigen en vasthouden wordt uw matras voor 99,9 % steriel.

Omdat het veel en zwaar werk is om het matras elke maand schoon te maken raden wij u aan om na de reiniging een allergeendichte hoes om uw matras te doen.  Vindt u het zelf reinigen van uw matras te zwaar werk kunt u ook een matrasreinigingsbedrijf laten komen.
Dekbed en kussen kunt u ook na reiniging beschermen door er een allergeendichte hoes omheen te doen. Ook zijn er dekbedden en kussens te koop waar geen huisstofmijt meer in kan, omdat de tijk of/en  vulling tegen huisstofmijt behandeld zijn. 

Samenvatting:

Om huisstofmijten zo veel mogelijk uit uw huis te halen heeft u nodig:

Stofzuiger met minimaal HEPA 13
UV lamp of UV Allergiestofzuiger om huistofmijten te doden
Allergeendichte hoezen voor matras, dekbed en kussen of
Allergeenvrije dekbed, kussen en matras
Een goed schoonmaakschema om regelmatig alle plaatsen in uw huis te reinigen.

Het is verboden zonder toestemming te kopiëren voor commerciële doeleinden.

Allergie Centrum Nederland © 2009-2019 Alle rechten voorbehouden.
Powered by Vseven ICT © 2009-2019