Categories
Social Media

Hooikoorts informatie

Hooikoorts 

De medische term voor hooikoorts is pollinose. Naar schatting hebben 1,5 miljoen Nederlanders er last van. De klachten kunnen u flink hinderen in uw dagelijkse bezigheden en stress kan de klachten behoorlijk verergeren.

Hooikoorts is een allergische reactie van de slijmvliezen van neus en ogen op stuifmeel van grassen, bomen en andere planten die voor de bestuiving afhankelijk zijn van de wind. Hooikoorts heeft weinig met hooi en meestal niets met koorts te maken. Vroeger dacht men dat de meeste klachten ontstonden tijdens de hooitijd, vandaar de naam hooikoorts.

Oorzaken  

Hooikoortsklachten ontstaan pas nadat men enkele seizoenen stuifmeel heeft ingeademd. Veel mensen krijgen hooikoorts tussen het 15e en 25e jaar. Er zijn echter uitzonderingen.

Klachten en symptomen

De klachten die gepaard gaan met hooikoorts ontstaan doordat de stuifmeelkorrels die op het slijmvlies terecht komen het afweersysteem aanzetten tot een ontstekingsreactie. Een groot aantal soorten stuifmeel kan de hooikoortsverschijnselen opwekken. De planten die de meeste problemen veroorzaken zijn verschillende soorten grassen, berken, wilgen en hazelaars. Maar ook andere planten zoals weegbree en bijvoet produceren stuifmeel dat hooikoorts klachten kan geven.

Neusklachten 

Door het immuunsysteem geactiveerd wordt ontstaat zwelling van het neusslijmvlies en ontstaan klachten die in het begin op een neusverkoudheid lijkt die steeds erger wordt. Er ontstaat een branderig en jeukend gevoel, waardoor onbedwingbare niesbuien ontstaan. Ook kan een loopneus ontstaan en stroomt er erst helder, dun vocht uit de neus, dat later slijmerig, taai en soms gekleurd kan worden. Door de gezwollen neusslijmvliezen raakt de afvoer van de neusbijholtes naar de neus vaak verstopt. Dit geeft dan een vol gevoel in het hoofd en een zeurderige hoofdpijn boven de neusrug en de ogen. Hooikoorts is niet gevaarlijk maar bij langdurige klachten kan een beschadiging van het neusslijmvlies optreden die moeilijk herstelt.

Oogklachten 

Bij oogklachten jeuken de ogen, ze voelen branderig aan en tranen voortdurend als gevolg van het contact van het stuifmeel met het slijmvlies van de oogleden. De oogleden zijn gezwollen, het oogwit is rood en men is overgevoelig voor licht. Hier kan een coldpackbril, die in de koelkast gekoeld is verlichting bieden.

Mond-, keel- en longklachten

Deze klachten uiten zich in jeuk, een droog, branderig gevoel in de keel, een droge irriterende hoest, kortademigheid of een piepende ademhaling. Soms ontstaat astma.

Huidklachten

Huidklachten die kunnen optreden zijn zwellingen van mond en gezicht en netelroos (jeukende rode huidbulten).

Overige klachten

Na enige tijd vermoeidheid en een ziek of slap gevoel.

Wanneer moet u een arts raadplegen

Wanneer u hooikoortsklachten heeft is het verstandig om een arts te raadplegen. Uw verhaal is dan van groot belang: wanneer u de meeste last hebt, in welke maanden, bij welk weertype, op welke plaats, enzovoorts. De arts kan dan de vorm en de aard van hooikoortsklachten nauwkeuriger vaststellen.

Welk stuifmeel kan problemen veroorzaken?

Planten zijn voor hun voorplanting afhankelijk van bestuiving met stuifmeel. Bij veel planten en bomen wordt dit door insecten van de ene bloem naar de andere gebracht. Andere planten laten deze bestuiving over aan de wind. Om de kans op een succesvolle bestuiving zo groot mogelijk te maken worden grote hoeveelheden stuifmeel aangemaakt die bij gunstige weersomstandigheden (droog, zonnig, lichte wind) massaal in de lucht worden uitgestort. Hooikoortsklachten zijn gebonden aan het bloeiseizoen van grassen en windbestuivende planten. Dit loopt van februari tot september. Meestal is het stuifmeel van grassen de boosdoener, maar ook het stuifmeel van bomen (berk, wilg), struiken (hazelaar) en onkruid (bijvoet, weegbree) kan klachten veroorzaken. Daarnaast zijn factoren als bloeitijd van het betreffende gewas, het weer (bij droog weer neemt de pollenconcentratie toe) en de grootte van de stuifmeelkorrel van invloed op hooikoortsklachten. Gras bloeit in de maanden mei, juni en juli. Voor veel hooikoortspatiënten is dat dan ook de lastigste periode. Hooikoortsklachten zijn verschillend van aard en kunnen zowel afzonderlijk als gecombineerd voorkomen. De ernst van de klachten is afhankelijk van het aantal stuifmeelkorrels in de lucht.

Hoe is hooikoorts te voorkomen

Hooikoortsklachten worden minder naarmate er minder stuifmeel ingeademd wordt. In de maanden mei tot augustus worden er hooikoortsberichten afgegeven. Deze bestaan uit een verwachting van de situatie voor hooikoortspatiënten. Ze worden dagelijks op radio en teletekst uitgezonden. U kunt de dagelijkse voorspellingen ook via internet opzoeken (www.weeronline.nl).

Tip: Vlak na een regenbui is de concentratie stuifmeel in de lucht het laagst. Dat is dan ook een goed moment om te gaan sporten of wandelen. Ook 's ochtends vroeg is er nog niet zo veel stuifmeel in de lucht aanwezig.

Welke factoren zijn van invloed?

Vanzelfsprekend is het seizoen van groot belang. De stuifmeelproducerende planten bloeien maar gedurende een betrekkelijk korte tijd. Omdat veel mensen voor meerdere soorten stuifmeel allergisch zijn is de periode dat er hooikoortsklachten zijn vaak vrij lang. De weersomstandigheden zijn ook van belang: bij zonnig, droog weer komen meer planten in bloei en is de hoeveelheid stuifmeel in de lucht erg hoog. Tijdens een flinke regenbui neemt de hoeveelheid stuifmeel sterk af: de lucht wordt als het ware schoongespoeld.

Het moment van de dag speelt ook een rol: in de vroege ochtend is er minder stuifmeel in de lucht dan in de middag en ’s avonds. 
Aan de kust is er, vooral bij westen- en noordwesten wind weinig stuifmeel in de lucht aanwezig. Op het platteland en in natuurgebieden is de concentratie stuifmeel weer relatief hoog.

Op het platteland zit meestal drie tot vijf keer zoveel stuifmeel in de lucht als in de stad. Op drukke autowegen zit vaak veel stuifmeel in de lucht. Dit wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de sterke luchtwervelingen. Aan de kust tenslotte zit erg weinig stuifmeel in de lucht.

Tip: In de zomer is het verstandig horren voor open ramen en deuren te plaatsen, om het binnendringen van pollen zoveel mogelijk tegen te gaan.

In huis valt stuifmeel snel op de grond, tenminste als er geen tocht is. U kunt gerust met open raam slapen, maar doe wel de deuren dicht en stofzuig regelmatig de slaapkamer. Bij de meeste mensen worden na een jaar of tien de klachten minder, maar vaak gaat hooikoorts niet helemaal over.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Er zijn twee manieren om vast te stellen of iemand hooikoorts heeft en zo ja, voor welk stuifmeel: Er kan bloed afgenomen worden waarin via de RAST-methode een allergie kan worden vastgesteld.

Een andere methode is de 'priktest' (intracutane allergietest) waarbij kleine hoeveelheden extract van de allergenen op de huid worden gedruppeld, waarna met een klein lancetje door de druppel heen een miniscuul gaatje in de huid wordt geprikt. Binnen een half uur ontstaat in het geval van een allergie een galbultachtig kwaddeltje rond de prikplaats. Hoe groter de galbult, hoe sterker de allergie.

Hoe wordt het behandeld?

Hooikoortsklachten zijn te bestrijden met speciale medicijnen: antihistaminica. Antihistaminica voorkomen dat  ontstekingsbevorderende stoffen, die voor de hooikoortsklachten verantwoordelijk zijn, in de slijmvliezen worden losgelaten. De meest bekende zijn de antihistaminica in tabletvorm, maar er zijn ook antihistaminica in de vorm van oogdruppels. Ook zijn er speciale neusdruppels en neussprays te gebruiken wanneer de klachten zich beperken tot de neus. Er zijn vele antihistaminica verkrijgbaar: de meeste zijn alleen op doktersrecept verkrijgbaar, maar sommige zijn ook zonder recept te koop bij de apotheek of drogist. In de webwinkel hebben wij geheel op natuurlijke basis: Plantergie kruidencapsules.

Geneesmiddelen

Er bestaat geen geneesmiddel waarmee hooikoorts genezen kan worden. Wel kunnen de klachten bestreden worden. Er zijn tabletten (antihistaminica). Deze zijn het beste te gebruiken zo'n één tot twee uur vóór het verwachte inademen van veel stuifmeel, maar ze zijn ook nog te gebruiken op het moment dat er klachten optreden. Deze middelen gaan de werking van histamine tegen. Zij verminderen de ziekteverschijnselen die optreden bij hooikoorts.

Andere antihistaminica worden gebruikt op de plaats van de klachten, zoals neussprays die helpen tegen jeuk, niezen en een loopneus. 
Veel mensen met hooikoorts die vroeger tabletten hebben gebruikt, zijn daarmee gestopt omdat ze er slaperig van werden. Als dat ook voor u geldt, gaat u dan weer eens naar uw arts. Tegenwoordig zijn er namelijk tabletten die deze bijwerking niet hebben.  De meeste geneesmiddelen tegen hooikoorts kunnen het beste in overleg met de huisarts gebruikt worden, omdat het toepassen van dergelijke middelen een nauwkeurige diagnose vereist en omdat een aantal van deze middelen bijwerkingen kan geven. Ook zijn vervelende wisselwerkingen met andere geneesmiddelen mogelijk.

Beschermende sprays, druppels en zalf

Er zijn nog diverse middelen die allergische klachten aan neus en ogen helpen verminderen. Zo zijn er sprays, druppels en zalf die bescherming geven. Deze werken pas na een aantal dagen consequent gebruik. Ze moeten in het seizoen elke dag gebruikt worden, ook als er minder stuifmeel in de lucht zit. Bij het gebruik van een neusspray moet de neus eerst goed open en uitgesnoten zijn. Hiervoor is bijvoorbeeld een fysiologische zoutoplossing te gebruiken. Als een arts u oogdruppels of -zalf wil voorschrijven terwijl u contactlenzen draagt, moet u dat even bespreken.

Immunotherapie

Immunotherapie (of hyposensibilisatie) is een behandeling waarbij het lichaam van iemand die allergisch is, minder gevoelig gemaakt wordt voor de stoffen die klachten geven. De behandeling bestaat uit een aantal injecties met die stof waar iemand gevoelig voor is; bij hooikoorts is dat dus stuifmeel. Daardoor wordt iemand minder gevoelig voor stuifmeel. De klachten en het gebruik van medicijnen kunnen daardoor ook minder worden.

Hoe is hooikoorts te voorkomen?

Hooikoorts is niet volledig te voorkomen omdat de planten die het allergene stuifmeel verspreiden zeer algemeen voorkomen. Contact met het stuifmeel vermijden is dus niet mogelijk. De hoeveelheid stuifmeel beïnvloedt meestal wel de ernst van de klachten. Zoals hierboven al werd aangegeven is de concentratie stuifmeel aan de kust relatief laag en op het platteland relatief hoog.

Hooikoortsberichten

Van mei tot augustus worden op radio (tijdens het weerbericht) en op teletekst dagelijks hooikoortsberichten uitgezonden. Deze hooikoortsberichten geven een voorspelling van de hoeveelheid stuifmeel in de lucht en wordt de toestand voor hooikoorts patiënten voor de volgende dag voorspeld op een schaal van 'gunstig' tot 'ongunstig' met enkele gradaties ertussen. Het KNMI verzorgt  in samenwerking met het Leidse Universitair Medisch Centrum (LUMC) tijdens het hooikoortsseizoen ook een dagelijkse voorspelling via KNMI.nl. Op de website van het LUMC wordt bovendien van dag tot dag bijgehouden hoeveel stuifmeel van welke plantensoort in de lucht is.

Is hooikoorts gevaarlijk?

Hooikoorts is niet dodelijk, maar  wel erg lastig. Mensen die het flink hebben, zijn behoorlijk gehandicapt. Zij kunnen problemen krijgen met allerlei activiteiten, denk aan fietsen, autorijden, sporten en examen doen. Soms kunnen mensen door hun klachten zelfs helemaal niets meer doen. Mensen met een allergie voor stuifmeel kunnen daardoor ook last van (hun) astma krijgen.

Gaat hooikoorts weer over?

Veel mensen krijgen hooikoorts tussen hun 15e en 25e jaar. Jongens krijgen er gemiddeld iets eerder last van dan meisjes. Er zijn wel veel uitzonderingen: soms krijgen kinderen al hooikoorts als ze tien zijn of nog jonger. Er zijn ook mensen die pas na hun veertigste last krijgen.

Bij de meeste mensen worden na een jaar of tien de klachten minder.

Het is verboden zonder toestemming te kopiëren voor commerciële doeleinden

Allergie Centrum Nederland © 2009-2019 Alle rechten voorbehouden.
Powered by Vseven ICT © 2009-2019