Categories
Social Media

Eczeem bij baby en peuters

Eczeem bij baby's en peuters

Baby's en peuters zijn extra gevoelig voor allergieën. Het immuunsysteem is nog niet volledig ontwikkelt waardoor allergische klachten gemakkelijker kunnen ontstaan.

Eczeem

Eczeem (dauwworm) is een huidaandoening die in Nederland bij 5 % van de zuigelingen en peuters voorkomt. Deze huiduitslag is ook bekend onder de namen atopisch eczeem, atopisch dernatitis, neurodermatitis en constitutioneel eczeem. Dauwworm is samengesteld uit twee woorden "Dauw" de huiduitslag is vochtig en "worm"betekent dat de uitslag ringvormig is. Eczeem is niet besmettelijk. Eczeem wordt bepaald door de erfelijke aanleg die al bij de geboorte aanwezig is. Dit is de aanleg om allergisch te reageren. Deze erfelijke aanleg speelt ook een rol bij het ontstaan van astma, bronchitis en hooikoorts. Deze aandoeningen kunnen ook samen voorkomen met eczeem.

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem is een ontstekingsreactie van de huid dat onderdeel is van atopische (erfelijke) allergie. Het merendeel van de mensen met constitutioneel eczeem heeft een atopische contitutie. Dat is een aanleg tot het ontwikkelen van een allergische aandoening, zoals constitutioneel eczeem, astma en hooikoorts (allergische rhinitis).

Klachten

Contitutioneel eczeem is chronisch op het lichaam aanwezig. Het eczeem begint meestal in het gezicht op de wangen. Er ontstaan rode, jeukende uitslag die vaak vochtig is, maar dat hoeft niet. Ook kan het ontstaan tussen de hoofdharen. De jeuk geeft veel problemen. De baby probeert deze te verminderen door te krabben en te schuren. Het eczeem wordt daardoor alleen maar erger. Baby's met eczeem zijn vaak onrustig en huilen veel.

Oorzaak

Contitutioneel eczeem is erfelijk maar kan ook veroorzaakt of verergerd worden door factoren van buitenaf:
Allergie, zoals voedselallergie (koemelk, kippenei, noten, vis etc.) of inhalatieallergie (stuifmeel, huisstofmijt, haren, huidschilfers van mensen en dieren)
Psychosociale factoren zoals emoties, nervositeit, stress.
Virale infecties
Bacteriële infecties
Droge huid
Overgevoeligheid voor prikkels zoals cosmetica, zeep, wol, etc.
Warmte (warmte door de zon of centrale verwarming kan de huid uitdrogen en jeuk veroorzaken).

Verloop

Eczeem begint in 80 procent van de gevallen in het eerste levensjaar. Meestal 4 tot 16 weken na de geboorte. Opvallend is dat atopisch eczeem tegenwoordig fors toeneemt bij zuigelingen, peuters en kleuters. Uit onderzoek is gebleken dat atopisch eczeem de laatste jaren is verviervoudigd. 10-20 % van kinderen tussen 0 en 5 jaar heeft er mee te maken. Bij hen neemt bij éénderde in het 2e levensjaar en éénderde in het 5e levensjaar het eczeem sterk af of verdwijnt in het geheel. De overgebleven groep moet er helaas mee leren leven. Als een baby eenmaal eczeem heeft gehad blijft de aanleg om allergisch te reageren bestaan. Het eczeem kan altijd weer terugkeren. Eczeem komt onregelmatig voor. Perioden waarbij er weinig klachten zijn worden afgewisseld met perioden met veel klachten. Als een kind ouder wordt komt het eczeem ook op andere plaatsen op het lichaam voor. Dit zijn de binnenzijde van de ellebogen, in de knieholten, bij de polsen, op de wreven en in de nek. De huid is op die plaatsen iets verdikt en rood. Ook ontstaan er vaak wondjes en korstjes door het krabben, transpireren, kleding en wrijven. Het gebruik van normale kleding op de huid bestaande uit wol, katoen of acryl irriteert vaak de huid met eczeem. Om dit te voorkomen wordt vaak door de dokter of/en dermatoloog speciaal kleding en ondergoed voorgeschreven met als doel van elke behandeling van eczeem de beschadigingen van de huid, de infecties en het krabben te bestrijden.

Seborrïsch eczeem

Dit is niet hetzelfde als constitutioneel eczeem, maar kan gepaard gaan met constituioneel eczeem. Seborroïsch eczeem komt vooral voor bij baby's van ca. 6 weken tot 16 weken. Seborroïsch eczeem wordt ook wel berg genoemd. De huid is rood en dik bedekt met vettige, gelige schilfers. De huiduitslag zit vooral op het hoofd. Het komt ook voor in de huidplooien en het jeukt niet. Volwassenen kunnen ook last hebben van dit type eczeem. De uitslag zit dan op plaatsen waar veel talgklieren in de huid aanwezig zijn zoals de hoofdhuid, de plooi tussen neus en wangen, achter de oren, de wenkbrauwenen de borst. Gist speelt een belangrijke factor bij het ontstaan van dit tupe eczeem. Behandeling met een gistdodend middel (shampoo) is vaak succesvol. Dauwworm kan onderdrukt worden met zalven en crèmes met teer of met corticosteroïden. Hierbij onderdruk je eventuele jeuk en rem je de ontsteking. Raadpleeg voor gebruik eerst de huisarts en gebruik dit alleen als noodoplossing voor een korte periode. 

Vaccinatie en immuunsysteem

Twee factoren die ook invloed hebben op eczeem zijn: vaccinatie en gezinnen met relatief weinig kinderen. Bij ziekte wordt het immuunsysteem in het lichaam geactiveerd om microbiële indringers te lijf te gaan. Bij vaccinatie ontbreekt die stimulans. Daarbij tellen de gezinnen van tegenwoordig in vergelijking met vroeger weinig kinderen. De kans ziek te worden is daardoor geringer, waardoor het immuunsysteem luier wordt.

Tips

Vermijdt het contact met stoffen waarvoor het kind allergisch is
Gebruik een anti allergene matras en dekbed
Reinig of laat het matras reinigen van micro organismen. 
Gebruik liever geen wollen kleding voor uw kind, want wol irriteert
Gebruik bij voorkeur gladde kleding, zoals katoen of kleding met zilver 
Was babykleding zo veel mogelijk op 60 graden of behandel met UV-C licht
Indien wassen op 60 graden niet mogelijk is strijk de kleding
Kleed uw baby niet te warm aan
Water en zeep drogen de huid uit
Doe uw baby niet te vaak in bad, om de dag is voldoende
Maak de temperatuur van het badwater niet te hoog
Gebruik geen zeep, want dat tast beschermlaag van de huid aan
Droog uw baby extra goed af
Gebruik bij voorkeur natuurlijke verzorgingsproducten
Houd de huid vet en soepel
Gebruik i.p.v. wasverzachter azijn, want azijn verwijdert de laatste zeepresten in de kleding en maakt de kleding lekker zacht
Hou de nageltjes van uw baby zo kort mogelijk om schade door krabben te beperken
Doe eventueel kousjes om de handjes van uw baby
In de slaapkamer mag het niet te warm zijn, s'winters ca.15 C
Ventileer goed en regelmatig
Doe uw baby niet teveel dekens over
Ga niet te vaak zwemmen
Zon heeft vaak een goede invloed op de huid van uw baby
Een vakantie aan zee werkt vaak gunstig voor de huid
Vermijd stoffen die prikkels kunnen veroorzaken waardoor eczeem kan ontstaan of verergeren.

Het is verboden zonder toestemming te kopiëren voor commerciële doeleinden

Allergie Centrum Nederland © 2009-2019 Alle rechten voorbehouden.
Powered by Vseven ICT © 2009-2019