Categories
Social Media

Eczeem info

Eczeem
Eczeem is een ontstekingsreactie van de huid, veroorzaakt door meerdere factoren. Er bestaan verschillende vormen van eczeem. Een veel voorkomend eczeem is atopisch eczeem, ook constitutioneel eczeem genoemd.

Welke mensen zijn vatbaar voor eczeem
Eczeem komt in Europa in toenemende mate voor. Mannen en vrouwen hebben gelijke risico om eczeem te ontwikkelen. Bij het ontwikkelen van eczeem spelen erfelijke factoren een belangrijke rol spelen, want circa 70% van eczeempatiënten hebben familieleden met eczeem, astma, allergiën of hooikoorts. Meestal ontstaan de klachten al op vroege leeftijd, maar kunnen ook op oudere leeftijd ontstaan.

Kenmerken van eczeem
Men kan eczeem herkennen aan de volgende klachten:
Door de ontsteking wordt de huid sterker doorbloed waardoor roodheid ontstaat.
Een groot probleem bij eczeem is de jeuk. De hevige jeuk zet aan tot krabben, hetgeen de huid verder beschadigt. Door het voortdurend krabben wordt het genezingsproces steeds opnieuw verstoord.
Andere oorzaken van verergering zijn o.a. transpireren, beschadiging van de huid door kledij (wol en katoen) en huidinfecties. Het doel van elke behandeling van eczeem is het bestrijden van de beschadiging van de huid, de infecties en het krabben.
Eczeemhuid is droog en schilferend.
Door krabben ontstaan langzamerhand verdikkingen in de huid en wordt de huidstructuur grover. Deze verdikkingen en vergroving van de huid wordt lichenificatie genoemd.
Eczeemhuid is gevoeliger voor bacterieën. Vooral in krabwonden kunnen zich gemakkelijk bacterieën nestelen, waardoor rode, oppervlakkige wondjes ontstaan waar geel wondvocht uitkomt. Een bacteriële infectie van eczeem heet impetigenisatie en hierbij kunnen ook puistjes ontstaan.
Wanneer eczeem zich acuut verergert kunnen blaasjes en/of blaren ontstaan gevuld met helder vocht.
Een donkere verkleuring van oogleden treedt na verloop van tijd op. Dit ontstaat door wrijven in de ogen waardoor pigment geactiveerd wordt.

Waar ontstaat eczeem
Eczeem kan op alle plekken van de huid voorkomen, maar bij jonge kinderen ontstaat het meestal in het gezicht, knieholten en elleboogplooien, terwijl op oudere leeftijd eczeem ontstaat op de romp, in de nek en op de handruggen.

Waardoor verergert eczeem
Factoren die een rol spelen bij het verergeren van eczeem zijn:
Geestelijke en lichamelijke overbelasting door stress kan eczeem in korte tijd zeer sterk toenemen.
Een te droge huid kan eczeem uitlokken en verergeren. Onze huid is zeer gevoelig voor verschillen in luchtvochtigheid. Wanneer thuis en op het werk de centrale verwarming weer aangaat ontstaat er een zeer droge lucht, terwijl buiten onze huid blootstaat aan vaak gure en regenachtige weersomstandigheden. Deze combinatie maakt dat ons huid erg droog kan worden.
Mensen met eczeem hebben meer kans op het ontwikkelen van een contactallergie. Door in contact te komen met de allergenen waar men allergisch voor is kan er een huidreactie optreden die verdere eczeem uitbraken kan veroorzaken.
Ook kleding kan eczeem verergeren. Wanneer men in de herfst en winter meer en dikkere kleding aantrekt, dan schuurt de kleding over onze huid en kan een huidreactie veroorzaken. Het is verstandig wanneer men aanleg voor eczeem heeft geen grof materiaal aan te trekken wat rechtstreeks in contact komt met de huid.
Natte huid kan een eczeemreactie oproepen. Het is zeer belangrijk dat u zich goed afdroogt na het douchen of baden. Denk daarbij vooral om de huidplooien in knieholten, elleboog en tussen de tenen. Behandel uw huid na het douchen met een vette crème.

Behandeling van eczeem
De behandeling van eczeem is afhankelijk van de mate van eczeem. Waneer men een milde vorm van eczeem heeft kunt u uw huid in goede conditie houden door het regelmatig gebruiken van vette zalven. 
Voor de behandeling van eczeem bestaan verschillende mogelijkheden:
Een corticosteroidzalf (hormoonzalf) onderdrukt ontstekingen in de huid, roodheid neemt af en het werkt jeukstillend. Echter een te langdurig gebruik van een corticosteroidzalf maakt de huid dun en de werking van de zalf neemt af.
Immuunsysteemmodulerende zalf of crème zijn nieuw. Tacrolimuszalf en Pimecrolimuscrème zijn zalven die het immuunsysteem beïnvloeden en die geen corticosteroïd bevatten, waardoor de huid niet dunner wordt. Er bestaat echter wel kans op irritatie van de huid na het aanbrengen van de zalf. Deze zalven zijn geschikt voor patiënten vanaf 2 jaar. Bij mild eczeem kunt u teerzalf gebruiken, want teerzalf heeft een ontstekingsdempend effect. 
Geïnfecteerde huid kan behandeld worden met ontsmettende crème of antibiotica zalf. Wanneer de infectie uitgebreider is kan een kuur met antibiotica nodig zijn.
bij een warme, ontstoken huid kunnen natte verbanden voor afkoeling zorgen en de jeuk draagbaarder maken. 
Bij ernstige jeuk kan uw arts jeuk-stillende medicijnen voorschrijven.
Voor de behandeling van ernstige vormen van eczeem bestaan verschillende mogelijkheden:
Prednison wordt meestal toegediend als stootkuur. Enkele dagen wordt een relatief hoge dosis voorgeschreven, waarna de kuur weer wordt gestopt. Er moet daarna een vervolgbehandeling worden besproken.
Ciclosporine onderdrukt de immuunreactie die bij eczeem een belangrijke rol speelt. Het middel is vaak bijzonder effectief, maar heeft veel bijwerkingen, zoals bloeddrukstijging en nierproblematiek. Na het stoppen kan eczeem weer sterk terugkomen.
UV-therapiekan voor mensen met ernstig eczeem soms een uitkomst bieden. Eczeem reageert vaak goed op zonlicht.
Voor behandeling van zeer ernstige vorgen van constitutioneel eczeem kan zelfs een opname in het ziekenhuis noodzakelijk zijn om de plotselinge verergering van eczeem onder controle te krijgen.

Tips Het is verboden zonder toestemming te kopiëren voor commerciële doeleinden
Allergie Centrum Nederland © 2009-2019 Alle rechten voorbehouden.
Powered by Vseven ICT © 2009-2019