Categories
Social Media

Contactallergie

Wat is contactallergie?
Bij contactallergie wordt een ontsteking in de vorm van eczeem uitgelokt door een stof die van buitenaf de huid binnendringt en daar het afweersysteem in de huid activeert. Deze stof kunnen onder anderen allergenen van onedele metaal, latex, chemische toevoegingen zijn.

Hoe ontstaat het?
Het afweersysteem is bij contact allergisch eczeem in het verleden al eens in contact geweest met het allergeen en daarop antistoffen ontwikkeld om in geval van contact met het allergeen te kunnen reageren. Dis proces wordt allergische sensibilisatie genoemd. In feite herkent het immuunsysteem die stof als een "vijand"zoals een virus of een bacterie en reageert dus onnodig met ontsteking. Voor sommige stoffen is het eenvoudiger een allergie op te bouwen dan voor andere. Ook speelt aanleg bij het ontwikkelen van een contacteczeem een belangrijke rol. Wanneer iemand voor een bepaald allergeen is gesensibiliseerd, blijft de mogelijkheid om allergisch te reageren in principe het hele verdere leven bestaan.

Hoe ziet het eruit?                     
Contact allergisch eczeem ziet er meestal uit als "gewoon" eczeem. De huid is rood, iets gezwollen en jeukt. Ook kan de huid gaan schilferen.

Welke stoffen kunnen het veroorzaken?
Er zijn heel veel stoffen die een contactallergie kunnen veroorzaken. Niet alle stoffen geven even veel problemen. De meest voorkomende contactallergiën zijn:

Nikkelallergie
Komt vaak voor bij landurig nikkelcontact op de huid, zoals bij het dragen van bepaalde kleding met nikkelen drukknopen of knopen, sierraden en brilmonturen.

Chroomallergie
Komt voor bij mensen die regelmatig in contact komen met cement.

Latexallergie
Verschillende substanties die in rubberproducten aanwezig zijn kunnen aanleiding geven tot contactallergie (ballonnen, condooms, werkhandschoenen, elastiek in kleding, laarzen, duikbrillen, latexmatrassen etc.).

Allergie voor geurstoffen
In veel cosmetica, schoonmaakmiddelen en huishoudelijke artikelen (zoals geurkaarsen, wc sprays etc) worden geurstoffen verwerkt. Deze geurstoffen kunnen een allergische reactie veroorzaken.

Allergie voor concerveringsmiddelen
In zeer veel cosmetica worden conserveringsmiddelen gebruikt. Dit geldt vooral vor vloeibare producten die zonder deze middelen snel zouden bederven.

Geneesmiddelenallergie
Mensen die regelmatig of voortdurend geneeskrachtige zalven en crèmes gebruiken kunnen uiteindelijk voor deze stoffen een allergie ontwikkelen. Dit komt omdat de producten vaak worden gebruikt in verband met een huidaandoening die gepaard gaat met een beschadiging en daardoor ontstaat betere doorgankelijkheid van de huid.
Veel contactallergieën zijn beroepsgerelateerd. Een voorbeeld is chroomallergie bij metselaars. Andere beroepen waarbij contactallergieën veel voorkomen zijn kappers en verplegend personeel in de gezondheidszorg.

Hoe wordt het vastgesteld?
Vaak is het al duidelijk zonder te testen waardoor de de contactallergie is ontstaan. Bekende voorbeelden zijn eczeemplekken op de buik door nikkelen knopen van spijkerbroeken of eczeem aan de oorlellen door oorbellen die nikkel bevatten. Meestal zijn echter allergietesten nodig om de stof die de allergische reactie veroorzaakt te identificeren.

Allergietesten
Deze testen worden uitgevoerd door de dermatoloog. Een groot aantal extracten van stoffen wordt onder pleisters op de rug geplakt. Deze pleisters blijven er vervolgens 48 uur zitten en worden daarna van de rug verwijderd. Op dat moment kan meestal al worden vastgesteld of bepaalde stoffen een allergische reactie hebben veroorzaakt. De volgende dag wordt opnieuw gekeken of er meer allergische reacties zijn opgetreden. Vervolgens zal de dermatoloog de uitslag van de test met u bespreken. Vaak heeft de dermatoloog folders met informatie over uw specifieke contactallergie met daarin een lijst waar de stof die allergische reacties veroorzaakt in verwerkt is en hoe u deze in de toekomst kunt vermijden. De standaardstoffen (ca. 25 allergenen) waar men op wordt getest zijn de allergenen waar in Europa het meest allergische reacties op worden gezien. Deze reeks stoffen wordt de Europese Standaard Reeks genoemd. Indien er aanleiding is voor het testen op andere stoffen kan dit altijd tegelijkertijd. Bij eczeemklachten in het gezicht kunnen bijvoorbeeld de cosmetica die men in het gezicht gebruikt mee worden getest.
Wanneer bij u een allergie is vastgesteld is het goed de door de dermatoloog verstrekte informatiefolder goed door te nemen. Hierin staan goede tips over hoe u een contact met de specifieke stof kunt vermijden.

Het is verboden zonder toestemming te kopiëren voor commerciële doeleinden.
Allergie Centrum Nederland © 2009-2019 Alle rechten voorbehouden.
Powered by Vseven ICT © 2009-2019