Categories
Social Media

Astma, Longziekte en COPD

Astma, Longziekte en COPD

COPD is een afkorting van de Engelse term Chronic Obstructive Pulmonary Disease; dit betekent chronisch obstuctieve longziekte. Er is een aanhoudende obstructie in de longen. Het is een verzamelnaam voor de longaandoeningen: chronische bronchitis en lonemfyseem. Astma, ook wel Cara genoemd, is een nog ongeneeslijke chronische ontsteking van de luchtwegen. Mensen met Astma en/of COPD kunnen soms moeilijk ademhalen en worden kortademig, ademen "piepend"of moeten hoesten. Dit komt doordat hun luchtwegen snel geprikkeld raken door allerlei stoffen.

Oorzaken van benauwdheid

Mensen met Astma worden geprikkeld door het inademen van bijvoorbeeld allergenen (uitwerpselen van de huismijt), stuifmeel, pollen, rook, huidschilfers van mens en dier, geuren, schimmels en mist. Deze prikkels zijn te verdelen in allergische en niet allergische prikkels en het verschilt per persoon hoe en wanneer iemand reageert op een bepaalde prikkel, want de ene dag wordt iemand sneller benauwd dan de andere dag. Ook het seizoen speelt een belangrijke rol en klachten kunnen per seizoen verschillen.

Niet allergische prikkels

Prikkels waarvan iedereen last kan hebben, zoals rook of bepaalde luchtjes. Mensen met Astma kunnen hier heel sterk op reageren en benauwd worden. Prikkelende stoffen zijn o.a; tabaksrook, lucht van gasfornuis of geiser,  sterk ruikende schoonmaakmiddelen zoals chloor, terpentijn, boenwas etc., benzinedampen, uitlaatgassen van auto's, drukinkt, weersomstandigheden en sterke temperatuurswisselingen. Prikkelende stoffen die je inneemt zijn o.a.; bepaalde pijnstillers en toevoegingen aan voedingsmiddelen. Tegen niet allergische prikkels maakt het lichaam geen afweerstoffen. 

Allergische prikkels 

80% van de mensen met Astma hebben een allergie. Stoffen waarvoor mensen allergisch kunnen zijn noemen we allergenen. Veel mensen zijn allergisch voor de volgende prikkels:

Allergenen van de huisstofmijt, huisstof, huidschilfers van mensen  (zie informatie: huisstofmijtallergie)
Huidschilfers van dieren zoals poes, hond, cavia en vogels
Stuifmeel, pollen van sommige soorten grassen, bomen of planten. (zie informatie: pollenkalender)
Schimmels
Sommige mensen zijn ook allergisch voor dierlijk eiwit in voedsel (vis, koemelk, noten) of voor bepaalde geneesmiddelen.

Het inademen van schimmelsporen en myceliumfragmenten die door schimmels in grote hoeveelheden in de lucht worden gebracht, kan ademhalingsproblemen en huidpathologiën teweeg brengen waarvan allergische aandoeningen de belangrijkste zijn.(zie ook informatiesite schimmelallergie) 
Boeren, duivenmelkers, champignontelers en bierbrouwers kunnen een vorm van allergisch astma ontwikkelen door contact met de schimmel: Aspergillus. Deze beroepsziekte wordt ook duivenmelkerslong genoemd. Werknemers in de bouwsector kunnen er ook door geplaagd worden omdat Aspergillus vaak aanwezig is in bouw- en sloopplaatsen.

Inspanningsastma

Mensen met astma kunnen ook benauwd worden door of na lichamelijke inspanning, zeker als ze de inspanning niet rustig uitvoeren. Dit heet inspanningsastma. Verder kunnen stress en heftige emoties het lichaam ook prikkelen, zodat iemand met astma er benauwd van wordt.

Voorkomen van klachten

Astma is niet te genezen, maar het helpt wel om uit de buurt te blijven van prikkelende stoffen. Buitenshuis is dit soms lastig, in de eigen woonomgeving is dit een stuk makkelijker. U kunt uw woning zodanig inrichten, dat degene met astma zo min mogelijk last heeft van prikkelende stoffen. Dit wordt saneren genoemd. Meer informatie over saneren vindt u bij Informatie: Sanering.           

Het is verboden zonder toestemming te kopiëren voor commerciële doeleinden.

Allergie Centrum Nederland © 2009-2019 Alle rechten voorbehouden.
Powered by Vseven ICT © 2009-2019